Як виховувати дитину без криків і покарань

Поради для батьків з виховання дітей

 

Крок перший. Вам щось треба від дитини.

 

Кому сподобається кожен день чути сотні наказів! Першим ділом забудьте про командний гон і моліться, просіть і ще раз просите. Ви повинні пам’ятати, що слово «будь ласка» є чарівним не тільки в устах вашої дитини, але і у ваших теж.

Ситуація: ваше чадо, вдосталь награвшись, залишила в кімнаті пейзаж, який можна порівняти з наслідками операції «Буря в пустелі».

Вимагається: ліквідувати безлад.

Спосіб: замість звичної вимогливою фрази: «Прибери у своїй кімнаті» спробуйте варіант в умовному способі «Ти не прибереш у своїй кімнаті?» Майже безвідмовно працює слово «давай» – «Давай приберемо в твоїй кімнаті».

Ще гірше наказів розлогі повідомлення на кшталт «У твоїй кімнаті завжди жахливий розгардіяш». Ще гірше – риторичні питання, в яких можна прочитати купу докорів. Причому з-за форми, в яку наділений запитання, заперечити дуже важко. Це як якщо б вас запитали: «А ви вже перестали пити коньяк вранці?» Почувши репліку «Чому в твоїй кімнаті завжди жахливий розгардіяш?», дитина чує «Ти поганий і ледачий, ніколи не слухаєшся мене». Коли ви вигукуєте: «Як ти міг забути про…!», дитина чує: «Ти бездушна і дурний, на тебе не можна покластися».

Завжди прагніть викликати в дитині відчуття того, що він є вашим майже повноправним партнером.

 

Друга щабель. Він пручається.

 

Старий спосіб виховання: домогтися слухняності будь-якою ціною. «Позитивне виховання» радить: спробуйте послабити опір дитини. А для цього потрібно враховувати, до якого типу поведінки він відноситься. Чутливим дітворі найбільше потрібно, щоб їх вислухали і зрозуміли. І не говорили: «Це все нісенітниця і дрібниці». Активних дітей потрібно строго регламентувати, вони повинні бути в курсі планів і правил гри. Чуйного дитини потрібно вчасно переключити. Він починає чинити опір – запропонуйте йому щось інше. Обережного дитині потрібний ритм і ритуал – знаючи, що за чим слід, він буде менше чинити опір вашому керівництву.

Загальні закономірності такі: екстравертів потрібно трішечки зосереджувати і «гальмувати», а інтровертів – навпаки, заохочувати і торсати.

 

Крок третій. Він продовжує чинити опір.

 

Здається, тут вже покарання не уникнути. Але ви спробуйте вчинити з точністю до навпаки. І замість батога пообіцяєте пряник. Всі діти чекають вихідних. Всі діти чекають свят. Всі люблять подарунки. Всі облизуються при слові «морозиво». Нагорода за гарну поведінку зазвичай викликає бажання вести себе так і далі, а покарання за погане тільки акцентує увагу дитини на поганому і переконує його: «Ти поганий».

Тому, якщо виникла необхідність дати зрозуміти дитині, що він вчинив погано, ніколи не кажіть йому: «Ти – жахливий дитина, ти нестерпний». Розмежуйте дитини і вчинок дитини. Ваші словесні виступи повинні бути витримані в дусі: «Ти гарний дитина, а хіба такий чудовий хлопчик може так жахливо вередувати (мучити кішку, плюватися супом і т.д.)?» Ваше завдання – не викликати у дитини відчуття власної неповноцінності та безнадії, а, навпаки, підняти його власну значимість, здорові амбіції. Нехай він сам вчиться оцінювати свої вчинки з точки зору здорового глузду.

Фіксуйте найменші проблиски гарної поведінки, бажання робити щось хороше. Розвішуйте над ліжком маленького хулігана прапорці, зірочки тощо за кількістю хороших вчинків за день. І за кожен десятий, двадцятий… давайте приз. Частіше говоріть слова, які підкреслюють його значущість і спонукають до кращого: «Ти у мене такий розумник (хороший, добрий, уважний, відповідальний тощо), ти зробив приголомшливу роботу. Ти мій помічник».

 

Четверта щабель. Він ще упирається.

 

Тут вже настав час згадати, хто тут головний. Ви чесно попросили, вислухали, пообіцяли нагороду. Все марно. Тому пора перетворитися на генерала і віддати військам команду. Керувати – це значить просто сказати дитині, що ви від нього хочете: «Я хочу, щоб ти забрав свої іграшки».

Говоріть це справжнім командним тоном, що не терпить заперечень. Емоції, пояснення, погрози, звинувачення тільки послаблять вашу владу. Дитина має розуміти: коли ви перетворюєтеся в генерала, всі переговори закінчуються. Єдине пояснення вашої поведінки: «Тому що я батько, ось чому».

 

Ступінь п’ята і остання. Він не зміг зупинитися.

 

Ваш наказ не виконаний. Дитина повністю вийшов з-під вашого контролю, він став некерований, емоції переповнюють його. Тут теж можливі варіанти вирішення проблеми. Головне тут – шокова терапія.

Це може бути своєрідний «тайм-аут», дитині треба залишитися наодинці з собою, звільнитися від негативних емоцій. Закрийте маленького скандаліста в кімнаті (безумовно, це не Повинен бути курний прикомірок або яка-небудь комора) на кілька хвилин. Хвилина за рік життя, стало бути, якщо чотирирічному достатньо чотирьох хвилин, десятирічний може побути в ній і всі десять. Сидячи під замком, діти послідовно кричать, зляться, дмуться, сумують, бояться і… заспокоюються.

Ні в якому разі не потрібно розглядати варіанти «шокової терапії» як покарання - це просто останні спроби налагодити співпрацю. Кожна дитина має чітко засвоїти: якщо він буде стояти на своєму до останнього, йому доведеться ненадовго залишитися зі своїми почуттями. Нехай спробує подивитися на себе з боку.

Якщо протестуючий рев вашого чада не несе в собі ніякої конструктивної ноти, а є «криками заради воплів», він вже втягнувся в процес і не може зупинитися, піти на поступки: не завдавши шкоди власної гордості, його потрібно просто різко «переключити», тому що розумні доводи тут не подіють. Скажіть йому: «Здається, тебе вкусила зла Капризу, я знаю, як тобі допомогти», ваш голос повинен бути як можна більш ласкавим, адже ви знаєте, що ваша дитина – це дитина, а зла Капризу – зовнішнє вплив. Кращий засіб від істерик – холодна вода, ось і влаштуйте оздоровчий обливання після кожного епізоду. Дуже скоро ваша дитина відмовиться від істерик як доказів. Головне, обливання – не покарання для дитини, холодної води боїться Примх. Тому у вашому голосі не повинно бути гніву, тільки спокій, розуміння і здорова іронія. Добре, якщо похід у ванну закінчиться метушнею і реготом в загальній перемозі над зовнішнім ворогом. І до того ж, між іншим, холодна вода – чудовий стимулятор імунітету. Заодно і про здоров’я подбаєте.