Організація харчування дітей

Організація харчування в  закладі дошкільної освіти здійснюється відповідно до Порядку організації харчування  у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р, № 305,  з дотриманням  норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.   Приготування  готових страв здійснюється з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних  факторів  та  контролю у критичних точках (НАССР).

 

У  дошкільному закладі встановлено 3-х разове  харчування при 10,5 год режимі роботи груп.

 

Контроль за організацією та якістю харчування, закладкою  продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю  зберігання, дотримання термінів реалізації продуктів покладається на медичну сеструстаршу та керівника дошкільного закладу.

 

Складається  щоденне меню – розклад на основі примірного чотиритижневого сезонного меню  з урахуванням технологічної документації на страви та вироби, наявних харчових продуктів.

В інформаційних куточках щодня вивішується меню із зазначенням виходу страв, батьки мають змогу ознайомлюватися з організацією харчування в закладі.

 

Щодня забезпечується питний режим дітей  відповідно до вимог, встановлених МОЗ.

харчування садок

 

 

Харчування у закладах освіти – права батьків

Батьки можуть впливати на організацію харчування дітей у школах та садочках.  Кожна мати чи батько мають право зайти у  дитсадок  і поцікавитися, що їсть їхня дитина (будь ласка, зауважте, що при цьому ви маєте бути здоровим/здоровою та обов’язково зняти верхній одяг).

На інформаційному стенді має бути:

  1. Виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день.
  2. Питний режим. Діти забезпечуються  водою  за індивідуальною потребою.  Кип’ячену  воду  дають  після  охолодження до  кімнатної  температури  та  зберігають  у  добре вимитому посуді і  міняють не рідше ніж 1 раз на добу.
  3. Зовнішній вигляд працівників: 
  • меню-розклад на кожен день (склад та кількість продуктів заздалегідь затверджується у  виконавчому органі місцевого самоврядування). Усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що дитина має на тарілці згідно її вікової групи;
  • примірне чотиритижневе  меню, погоджене власником закладу та територіальним органом Держпродспоживслужби, складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами;
  • книга відгуків та побажань;
  • інформація про організацію, яка здійснює організацію харчування у закладі освіти;

На  харчоблоці  зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в харчування дитини (із зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані).

  • усі мають бути у спецодязі, волосся має бути підібране і заправлене під головний убір;
  • на роботу до їдальні допускаються тільки особи, які мають дані про проходження медичного огляду, мають особову медичну книжку (ОМК). У разі відсутності даного документу або відсутності  у ОМК відповідного переліку необхідних обстежень, роботодавець має право не допустити працівника до виконання своїх обов’язків.

Батьки у заклад і освіти можуть:

  • спробувати тарілку рукою: чи їжа, яку дали дитині, тепла, чи холодна;
  • перевірити чистоту  посуду, в якому подають їжу дітям;
  • зважити порцію, щоб переконатися, що усі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам. Ваги для цього мають бути  у харчоблоці – в такому разі можна попросити працівників провести цей вимір та простежити за вагою, не заходячи у харчоблок.
  • Задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблоку, постачанням продуктів харчування – батьки можуть створити комісію з  організації харчування у закладах освіти, можуть брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, створювати раду з харчування.
  • Можуть  делегувати представника батьківської громади закладу освіти для перевірки харчоблоку, щоб він з’ясував, у якому стані і як зберігаються та готуються продукти. Для цього представнику батьків необхідно  пройти медичний огляд  і отримати особову медичну книжку.

Після проведення контролю за організацією харчування учнів необхідно  зафіксувати виявлені недолік. Документ складається у довільній формі, оскільки чітких вимог до його складання законодавство не передбачає. Це має бути опис виявлених проблем у організації харчування учнів. За результатами виявлених недоліків батьки та адміністрація закладу можуть звернутись до організації. яка надає послуги з харчування у цьому закладі, або до відповідних органів, на які покладені функції контролю.

Зовнішній контроль за організацією харчування дітей здійснюють:

  • територіальні органи Держпродспоживслужби;
  • органи виконавчої влади та місцевого самоврядування;
  • органи управління освітою.

режим харч-2022 режим харчування-2022